banner49

Mesleğini yaşatmaya çalışıyor

Osmanlı döneminde önde gelen ve günümüzde yok olmaya yüz tutmuş mesleklerden saraçlık son demlerini yaşıyor.

Mesleğini yaşatmaya çalışıyor

Saraçlık mesleğinin Erzincan’da ki tek ustası olarak bilinen 58 yaşındaki Cevat Naldan, 50 yılını verdiği dede ve baba mesleğini devam ettirmeye çalışıyor. Ulaşımın binek hayvanlarla sağlandığı yıllarda gözde mesleklerden sayılan saraçlık günümüzde adeta yok olmaya yüz tutuyor.

Erzincan’da yaşayan Cevat Naldan (58), dedesinden öğrendiği saraçlık mesleğini 50 yıldır sürdürüyor. Atlar için koşum ve eyer takımları yapan Naldan, saraçlığın artık unutulan meslekler listesine girdiğini söyledi. Mesleğin Erzincan’da ki son temsilcisi olduğunu belirten Naldan, sağlığı el verdikçe işini sürdürmek istediğini belirtti. Cevat Naldan, Erzincan’da eski sanayi sitesinde bulunan dükkanında dedesi Dursun Naldan ve babası Celal Naldan’dan öğrendiği mesleği ile atlar için eyer, başlık ve hayvanlar için çeşitli süsler yapıyor. Atların gündelik hayattaki önemini büyük ölçüde kaybetmesiyle birlikte her geçen gün ilginin azaldığı meslekte tek usta olan Naldan, ülke genelinde de sayılı saraçlardan biri olarak biliniyor. Son zamanlarda cirit sporunun yaygınlaşmasıyla birlikte yeniden atlara eyer yapan Naldan, ayrıca mesleğin yok olmaya yüz tuttuğunu ve sağlığı el verdikçe bu işi yapacağını söyledi.

Dededen kalma mesleğini sürdüreceğini belirten Cevat Naldan, “Bu meslek dededen kalma. Yani bizim sülalede 100 seneye tekamül ediyor. Dedem saraç Dursun, babam saraç Celal, ben Cevat Naldan. Daha kimse kalmadı Erzincan’da. Biz de ciritçi arkadaşlar ısrar etti. Yine döndük bu mesleğe. Bazı onların eğerlerini, bazı köyden gelen semer, palan onları yapıyorum. Çırak yok kayboldu. O bitti. Bizim çocuklarda okudu. Götürebildiğimiz kadar Allah ne ömür verdiyse. Ondan sonrada biter. At ile alakalı her şeyi yapıyorum. Eğerini, çulunu, köylüye semer palan herkese hizmet etmeye çalışıyorum” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER